Zoogdieronderzoek

De meeste zoogdieren leven goed verborgen uit het zicht van de mens. Dit maakt onderzoek naar deze soortgroep niet eenvoudig en vraagt om de inzet van speciale methodieken. Relatief veel soorten zoogdieren leven in onze nabijheid. Een aantal beschermde soorten, waaronder vleermuizen en marterachtigen zoals de steenmarter, gedijen zelfs redelijk goed in de stedelijke omgeving, met verborgen verblijfplaatsen in gebouwen en parken. Andere zoogdieren zoeken de rust en dekking van natuurgebieden op. Alle zoogdieren hebben een zekere afhankelijkheid van speciale habitats. Gezien de vaak verborgen leefwijze  moet men ze weten te vinden of betrouwbaar kunnen aantonen.

Speuren naar zoogdieren

Bij EcoNatura is specialistisch zoogdieronderzoek in goede handen, van vleermuizen, marterachtigen tot onderzoek naar wolven. Er wordt gebruik gemaakt van beproefde (traditionele) en nieuwe methoden en technieken om heimelijke zoogdieren in kaart te brengen of te monitoren (o.a. onderzoek met speciale wildcamera’s). Faunaonderzoek komt bijvoorbeeld steeds meer kijken bij ecologische beoordeling in het kader van de natuurbescherming, voor de evaluatie van natuurbeheer en voor weg- en wildbeheer. 

onderzoek naar zoogdieren

Zoogdieronderzoek op onderwerpen

Econatura beschikt over ruime ervaring in het doen van onderzoek naar zoogdieren vanuit verschillende invalshoeken, waaronder:

 

Nieuwsarchief