EcoNatura voert middels de Rewilding Foundation onderzoek uit naar de komst van de wolf op het wolvenfront richting Nederland en naar  het process van spontane verwildering (rewilding) in Duitsland. Tevens wordt onderzoek gedaan naar de komst van de lynx, wilde kat en jakhals richting onze grens.

Methoden zijn getest om de eerste wolven in de regio te kunnen vaststellen. Tevens wordt onderzoek gedaan naar de vestiging van wolvenparen en roedels, het terreingebruik van de wolven en hun wijdere verhoudingen met het landschap, prooidieren en de mens. Hieruit geputte kennis komt zeer van pas bij mogelijk toekomstig wolvenonderzoek in Nederland. EcoNatura bereidt zich daar actief op voor, voor het leveren van adviezen over wolven met wetenschappelijke en op veldervaring gestaafde kennis.

Onderzoek naar wolven op het wolvenfront naar Nederland. (foto’s: Erwin van Maanen).

Recent, tijdens dit onderzoek kwam Erwin van Maanen oog in oog met een wilde wolf te staan; een fantastische en tegelijkertijd ook spannende ervaring.  Het dier toonde echter geen agressie, maar was even nieuwsgierig en nam toen de vlucht; wederom een goed teken van dat de wolf de mens liever vermijdt met aangeboren angst.

Wolf wolvin EcoNatura

Oog in oog met een wilde wolf. (foto: Erwin van Maanen)

Meten is weten. Door het vezamelen en analyseren van wolvenkeutels en prooiresten wordt meer inzicht verkregen in wat wolven in het cultuurlandschap zoal eten. Zo blijkt dat er veel wilde dieren (van woelmuis tot damhert) in het dieet voorkomen, naast helaas ook wel eens een schaap.

Met behulp van onderzoek met cameravallen wordt inzicht verkregen in het terreingebruik van de dieren.

EcoNatura verzorgt lezingen over de wolf, waarin op objectieve wijze vrijwel alles over de wolf in een notendop de revue passeert.  →Boek hier een wolvenlezing.

Erwin van Maanen van EcoNatura is tevens co-auteur van het boek De Wolf Terug: Eng of Enerverend.

Nieuwsarchief