EcoNatura ging eind 29 april 2015 op stap met de Oehoe Werkgroep Nederland (OWN) om te leren hoe de oehoe (Europa’s grootste uilensoort) zich heeft aangepast aan het cultuurlandschap in Duitsland, en om een dag mee te draaien in een bijzonder langlopend onderzoek naar de ecologie van deze soort. Deze vogels broeden namelijk voornamelijk in de vele zandgroeven en een enkele steengroeve net over de grens met Nederland in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Niedersaksen. Het cultuurlandschap is hier rustig en bestaat geschakeerd uit bossen, velden en dorpen; en daartussen liggen de zandafgravingen.

_MG_7699

De uilen broeden op de randen of richels van de groeven, wat niet zonder gevaar is, want de groeve-eigenaren doen gewoon hun werk, en als ze niet weten dat er oehoe broedt, komt het regelmatig voor dat een nest verloren gaat bij voortschrijdende vergraving. Gelukkig zoeken de uilen meestal de rustige hoekjes van de groeve. De uilen broeden daarnaast ook wel in de bossen op havikhorsten, maar ook daar kan het soms mis gaan in verband met houtwinning. Er zit dus een zekere dynamiek in het broedhabitat van de oehoe. Gelukkig worden er veel jongen groot gebracht. Tijdens het onderhavige veldbezoek van OWN werden 11 jongen geringd. In tegenstelling tot de uit gevangenschap ontsnapte “terroroehoe” zijn de wilde oehoes geheel niet agressief. Ook de jongen in de hand, met flinke scherpe klauwen, zijn bij het ringen zo mak als een lammetje.

oehoe

De uilen leven vooral van de vele houtduiven, die het landschap rijk is. Daarnaast worden ook andere vogels gegeten en zoogdieren zoals bruine rat en egel. Verspreide plukplaatsen op verhogingen rond een groeve, samen met ‘schijtsporen’ veraden de aanwezigheid van de vogels. Veel is er niet nodig voor een oehoe-vestiging, want een behoorlijke uitgraving kan al aantrekkelijk zijn.

Ook in Nederland zijn er inmiddels een twintigtal broedparen, maar het aantal broedplaatsen in geschikte groeven en bijvoorbeeld ook bij vuilstortplaaten of op gebouwen is beperkt.

Met dank aan de Oehoe Werkgroep Nederland.

_MG_7851

Nieuwsarchief