Warm, warmer, heet!

Met een zogenaamde thermografische camera (heat imaging camera) of warmtebeeldcamera is het mogelijk om verscholen dieren in hun verblijfplaats op basis van hun lichaamswarmte of infrarood-uitstraling op te sporen. Jeroen Mos van Econsultancy kwam op het idee om dit eens uit te proberen op dieren die in boomholten of andere verborgen ruimten leven, namelijk marters en vleermuizen. Tijd voor een klein experiment en dus gingen we samen met Jeroen het bos in om de mogelijkheden uit te proberen. Het parkbos Voorstonden van Natuurmonumenten met een vleermuisreservaat leende zich uitstekend voor een locatie om vleermuizen en boommarters op te sporen.

Thermografische camera met hoge resolutie-opname in een bos

En inderdaad, de camera werkt tot zekere hoogte prima voor het beoogde doel, een aantal kleine beperkingen daargelaten. De camera liet inderdaad zien wanneer een holteboom of nestkast bewoond was door dieren, van bijen tot mogelijk vleermuizen of een boommarter. Door dunwandig materiaal (bijvoorbeeld nestkasten) zijn warmtespots goed zichtbaar, en uit een boomholte bewoond door een groter of meerdere warmbloedige dieren zie je de warmte fel uit de holte stralen. Een haas die door het bos liep lichtte op als een kaars in de duisternis en was tot ver in het bos te volgen. Zelfs een mot gloeide fel op de bosbodem, terwijl de vele bruine kikkertjes (koudbloedig) in ‘negatief’ over het beeld sprongen.

Zo waren we later ook getuige van prachtige jachtvluchten van laatvliegers en kleine dwergen over een weiland met koeien en langs een houtwal, en over slootjes en bij gebouwen. Je ziet meteen veel meer dan je met een batdetector alleen kan onderscheppen, en leert meer over het vlieggedrag. De camera is dus in redelijke mate bruikbaar om in- en uitvliegen van vleermuizen in gebouwen en holtebomen te monitoren. → zie ook camervalonderzoek van marterachtigen

Boommarter bij nestholte in IR

De camera’s, zeker die met een hoge resolutie, zijn wel prijzig maar mogelijk komt hier toekomstig verandering in, naarmate de vraag groeit. Ze worden nu vrijwel alleen gebruikt door energiebesparingsadviseurs voor het vinden van warmtelekken.

Scannen van een vleermuiskast bewoond door een paar vleermuizen

Nieuwsarchief