Westelijke vondst van een bruine visuil

Dit gebeurde op 12 april 2012 tijdens een expeditie en onderzoek voor de Rewilding Foundation samen met de Iranese Plan4theLand Society naar de meest westelijke populatie van de Aziatische zwarte beer en het voorkomen van het Perzisch luipaard in Hormozgan, zuidoost Iran.  → Verslag van de expeditie

Twee bruine visuilen (Bubo zeylonensis) vlogen uit een rotswand langs een rivier in de Khodobast Vallei. Ter plekke werd een ruiveer van een der vogels gevonden.

Habitat van de bruine visuil in de Khodobast vallei, zuidoost Iran.

Volgens Iranese vogeldeskundigen en de ornithologische literatuur is de Westelijke bruine visuil (Bubo zeylonensis) een zeldzame soort in Iran. Er zijn nog maar drie waarnemingen bekend uit zuidelijk Iran (pers med. Rob Felix and Mohammad Tohidifar). Ook uit Zuid Turkije zijn maar enkele waarnemingen bekend, zoals bij het Oymapinar stuwmeer. Het centrum van de verspreiding van de bruine visuil ligt in Centraal Azië, en de soort is bijvoorbeeld vrij algemeen in India.

Armpen van een Westelijke bruine visuil (Bubo zeylonensis)

De uilen lijken in het uiterste westen van het verspreidingsgebied voorkeur te hebben voor een habitat met steile rotspartijen samen met wateren, zoals rivieren en meren.

Naast de aanwezigheid van zwarte beren, luipaarden en andere roofdieren werd ook een havikarend ontdekt.

De enige foto van een Westelijke bruine visuil in Iran, genomen in het gebied Gaz. Met dank aan Seyed Babak Musavi.

 

 

Nieuwsarchief