Avontuur in het regenwoud van Pando

In september 2015 gaat Erwin van Maanen van EcoNatura/Rewilding Foundation weer naar Bolivia voor verdere stimulering van een project gericht op regenwoudbescherming en -onderzoek in de regio Pando. Dit in samenwerking met onderzoekers van Cumbria University (UK), Avero University (Portugal) en Boliviaanse NGOs.

Het betreft nieuwe impuls aan een project dat in 2013 is gestart met een verkenning naar kansen en mogelijkheden om het Boliviaans regenwoud, in nog redelijk intacte staat, op biodiversiteit te onderzoeken en de relatie tussen mens en natuur beter te harmoniseren, o.a. gericht op behoud van de paranoot-cultuur en oplossen van mens-dierconflicten (jaguar-bescherming).

532416_498676986820411_1323548644_n

→ Project: Harmonizing the relationship between people, carnivores and the rainforest in Pando, Bolivia.

→ Verslag verkenningsmissie Pando 2012

De Universiteit van Cumbria zal een belangrijke bijdrage leveren met de uitleen van cameravallen, die met behulp van citizen science, uitgezet gaan worden om dieren van het regenwoud – en hun verscheidenheid – in kaart te brengen. Het doel is om een duurzaam en uitbouwend twinning-project te realiseren, met samenwerking tussen Westerse studenten en Boliviaanse studenten op het terrein van natuurbescherming en ecologisch duurzame ontwikkeling.

EcoNatura zette eerder zo’n samenwerking op voor bescherming van een wetland in Georgië met Greifswald University (Duitsland).

Ecologisch onderzoek regenwoud

Titi-aapjes (Callicebus sp.) in beeld gebracht door EcoNatura in het Manuripi-reservaat van Pando in noord Bolivia. Onderwerp van onderzoek naar regionale (clan) ondersoorten van deze aapjes.

Nieuwsarchief