Herintroductie van de lynx in het Verenigd Koninkrijk

EcoNatura werkt samen met de Lynx UK Trust aan herintroductie van de lynx in het Verenigd Koninkrijk, met Dr. Paul O’ Donoghue als initiatiefnemer en trekker van het project. De lynx is ca. 1300 jaar geleden uitgestorven op de Britse eilanden, en duurzame vestiging van de middelgrote kat kan zorgen voor ecologische impuls van natuurgebieden, die nu worden overheerst door t√©veel edelherten en ree√ęn die¬†geen grote predator meer kennen. Bosverjonging wordt daar bijvoorbeeld door¬†gefrustreert.

Momenteel wordt gewerkt aan het verkrijgen van de vergunning waarvoor een voorstudie is uitgevoerd. Dit behelst ondermeer een sociaal-economische studie met een uitvoerige¬†enqu√™te aan verscheidene instanties of ‘stakeholders’ voor de gewenstheid van de herintroductie en welke wrikpunten¬†daarvoor moeten worden opgelost (the National Stakeholder Consultation). Tevens is een studie uitgevoerd naar de economische en ecologische gevolgen van het terugbrengen van de lynx in grote bos- en natuurgebieden, in eerste instantie in Schotland. Daaruit blijkt dat de lynx daar in ruim positieve zin impuls aan kan geven (‚Üí download het rapport).

CSZ2RhaWwAA_j1W.jpg large

Inmiddels wordt ook verkent waar lynxen uit robuuste populaties kunnen worden gevangen, zonder dat daar afbreuk aan wordt gedaan. Onlangs ging EcoNatura met de Lynx UK Trust en University of Cumbria op verkenning uit in Roemeni√ę en heeft daar een partnerschap met de¬†juiste organisaties gesloten. Dat Roemeni√ę nog rijk is aan natuur met grote roofzoogdieren en ander wild bleek wel uit de vele beren en sporen van andere roofdieren die we daar zagen in de prachtige uitgestrekte bossen. Eerder schreven¬†we al over het bezoek aan het Harz Lynx project in Duitsland.

Ecologisch-onderzoek-in-Roemeni√ę

Het lynx herintroductie project past goed in de rewilding ambities van de Britten. De bever is er inmiddels al terug en men verkend nu ook of de wolf zal kunnen terugkeren; maar dat is nog wel verre toekomst muziek. Ook voor de lynx zijn er echter nog wel wat obstakels te slechten, maar de Lynx UK Trust is voortvarend op weg dit te gaan realiseren. De Lynx UK Trust is een multidisciplinaire samenwerking tussen wetenschappers (ecologen), economen, advocaten en media deskundigen.  Voor meer informatie bezoek de Lynx UK Trust website. EcoNatura, samen met de Universiteit van Cumbria, publiceert ook een boekhoofdstuk over rewilding (→ download).

Ecologisch onderzoek naar diersporen

Sporen van een wilde kat in het kielzog van een bruine beer in de natuurrijke bossen van Roemeni√ę.

Nieuwsarchief