Zeist – De vijftien beste Nederlandse natuurboeken staan op de Longlist van de Jan Wolkers Prijs 2015. De titels zijn onderaan dit bericht te vinden. Op 18 oktober wordt de prijs voor het beste Nederlandse natuurboek uitgereikt tijdens een speciale uitzending van Vroege Vogels, tijdens de Dag van het Natuurboek in de Artis Bibliotheek in Amsterdam. De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant.

Juist in een land waar niet heel veel natuur meer is, maar dat wel een grote culturele traditie en verbondenheid heeft met de natuur, is behoefte aan gepassioneerde groene boeken. De naam ‘Jan Wolkers Prijs’ geeft bovendien aan dat humor en wat dwarsigheid kunnen meewegen in de beoordeling.

Divers
Het aanbod van natuurboeken is zeer divers dit jaar: van dichtbundel tot kinderboek, van roman tot veldgids, van reisverhalen tot geschiedenisboek. Die variatie komt ook in de longlist tot uiting. De auteurs die de eerste selectie overleefden zijn even divers: biologen, tekenaars, journalisten, wetenschappers, botanici én twee Dorrestei/ijns.

Natuur
De prijs bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening van de winnaar, gemaakt door Siegfried Woldhek. De keus voor de naam Jan Wolkers Prijs was eenvoudig. In al het werk van Wolkers kom je natuur tegen: in zijn boeken, beeldende kunst en in zijn tuin op Texel, waar hij als televisiemaker prachtig over planten en dieren sprak. De organisatoren vinden het een eer dat Karina Wolkers het idee voor de prijs omarmde: ‘Het klinkt mooi, de Jan Wolkers Prijs. Nou was Jan nogal ambivalent wat prijzen betreft, maar deze zou hij heel mooi hebben gevonden.’

Longlist Jan Wolkers Prijs 2015
· Albrecht en wij – Lodewijk van Oord
· Basisgids grassen – Arie van den Bremer
· Beestachtige ouders – Lucas Wenniger
· De Italiaanse chauffeuse – Hans Dorrestijn
· De schaduw van Tambora – Philip Dröge
· De wolf terug – Leo Linnartz e.a.
· Er gaat niets boven Zweden – Gerrit Jan Zwier
· Hé aardbewoner – Marc ter Horst
· Larven van libellen – Christophe Brochard & Ewoud van der Ploeg
· Mijn reigerparadijs – Erik van Ommen
· Niet zonder elkaar – Louis Schoonhoven e.a.
· Planetenjagers – Lucas Ellerbroek
· Plantaardig – Wouter Oudemans & Norbert Peeters
· Weerwater – Renate Dorrestein
· Wildernis, woongebied en wingewest – Louwrens Haquebord

De jury bestaat uit Karina Wolkers, Johan van de Gronden (directeur Wereld Natuur Fonds), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Joost Huijsing (Vroege Vogels).

De prijs voor het beste natuurboek wordt voor de derde keer uitgereikt. De eerste winnaar in 2013 was Simon van der Geest voor het jeugdboek ‘Spinder’ en in 2014 won Remco Daalder met zijn boek ‘De gierzwaluw’.

Nieuwsarchief